To najprostszy farsz do wytrawnych naleśników. Potrzebne są tylko dwa składniki, które masz w lodówce
Jeśli nie masz czasu ani ochoty na wymyślne farsze, zrób naleśniki z szynką i serem. To składniki, które większość z nas ma zawsze w lodówce i wykorzystuje na kanapki. Tym razem połóż je nie na chleb, a zawiń w naleśnikowe placki. Smakują świetnie i można je jeść o każdej porze dnia.
Jak zrobić naleśniki z szynką i serem?
Poniżej podajemy sprawdzony przepis na ciasto naleśnikowe, placki z niego wychodzą miękkie i elastyczne. Ale jeśli masz swój przepis na naleśniki, śmiało z niego korzystaj. Dobrze jest, aby ciasta naleśnikowego nie wylewać od razu na patelnię, a dać mące napęcznieć. Dzięki temu gotowe naleśniki nie będą się łamać.
Do zawijania możesz wykorzystać dowolny ser i dowolną szynkę. Najprościej jest zetrzeć ser, tak aby pokryć nim dużą część placka, kawałki szynki wystarczy położyć na środku. Najwygodniej pokroić je w paski, tak aby potem wypełniały sam środek gotowego naleśnika. Naleśniki najlepiej zawijać tak samo, jak krokiety. Chodzi o to, że kładzie się jeszcze na patelni, a cały zabieg smażenia na maśle jest po to, aby ser w naleśnikach apetycznie się rozpuścił. Takie naleśniki najlepiej podawać od razu.
Rada: jeśli chcesz, naleśniki można również przed smażeniem z szynką i serem, panierować w jajku i bułce tak, jak się to robi z krokietami.
Przepis: Naleśniki z szynką i serem
Szybkie naleśniki w wersji wytrawnej.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 972 w każdej porcji
Składniki
na ciasto:
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml wody
- 3 jajka
- 3 łyżki maku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
dodatkowo:
- 200 g żółtego sera
- 200 g szynki
- 50 g masła
Sposób przygotowania
- Robienie naleśnikówSkładniki na ciasto zmiksuj i odstaw na 15-30 minut. W tym czasie możesz zetrzeć ser i pokroić na paski lub plastry szynkę. Kiedy ciasto odstoi, usmaż tradycyjne placki.
- Faszerowanie naleśnikówNa każdy placek kładź porcję sera i szynki. Zawijaj jak krokiety. Gotowe naleśniki usmaż na maśle z obu stron na złoto.
Jak podawać naleśniki z szynką i serem?
Wytrawne naleśniki z szynką i serem najlepsze są gorące, kiedy ser w środku jest roztopiony. Można je serwować z sosami na zimno, także z keczupem czy sosami na bazie jogurtu lub majonezu (np. sosem czosnkowym albo ziołowym). Jeśli podajesz naleśniki na obiad, warto położyć na talerzu jakieś warzywa, może to być prosta sałatka z pomidorów i ogórków czy też dowolna surówka, np. surówka z kapusty.